Een terugblik op een heel bijzonder jaar, waarin ik als hoogsensitieve moeder weer veel geleerd heb.

Ik zie de ene na de andere post voorbijkomen. En wat wel duidelijk is, is dat het voor iedereen een heel bijzonder jaar is geweest. In januari begon mijn avontuur als ondernemer, zonder baan in loondienst. En mijn jaar is absoluut niet zo verlopen als ik verwacht had. Ik vond het een enorm leerzaam jaar. Ik heb dingen geleerd en doorgewerkt waarvan ik eigenlijk dacht dat ik er wel ‘klaar mee was’. En nieuwe dingen geprobeerd die ik zeker weten niet had gedaan als we deze situatie niet zouden hebben gehad. Zo ben ik begonnen met mijn facebook groep ‘Ontspannen opvoeden – voor moeders van hoogsensitieve kinderen’ en geef ik webinars en online workshops.

Tijdens de eerste lockdown kwam ik mezelf flink tegen.
Meer dan ooit heb ik ervaren hoe super belangrijk het is om goed voor mezelf te zorgen, daar meer tijd voor te maken, juíst als de kinderen veel thuis zijn. Voorheen deed ik dat vooral in het weekend en in de avond, maar als hoogsensitieve moeder heb ik dit jaar des te meer ondervonden dat het overdag zó ontzettend belangrijk is. En óók dat er altijd mogelijkheden zijn om die momenten voor jezelf te creëren, als je er maar voor open staat. Zo stond ik vanochtend iets eerder op om een paar yoga oefeningen te doen en daarna een rondje te gaan hardlopen. En onze kinderen zijn dit jaar een stuk meer zelf gaan spelen. En met elkaar. Dat is ook loslaten. En investeren in het aanleren van nieuwe vaardigheden (jaja, zelf spelen mogen ze ook leren ? )

Maar wat was ik in de eerste lockdown periode boos op mezelf. Gefrustreerd eigenlijk vooral. Want het was echt even zoeken naar een nieuwe balans. En laat dat nou net zijn wat dit jaar heel vaak is teruggekomen. Ik ben wel een stuk beter geworden in loslaten kan ik je zeggen…

Het was écht niet allemaal rozengeur en maneschijn. En een jaar van veel, heel veel, schakelen.
Zeker, er waren (en zijn!) lastige momenten. Want ook dat was dit jaar. Dat we heel veel met elkaar thuis waren. En dat het soms echt jongleren was met verschillende taken. Thuisonderwijs, werken, huishouden, sociale contacten onderhouden (weliswaar veel online en telefonisch). Maar zeker ook alle keuzes die erbij kwamen. Daar dacht ik vanochtend tijdens het hardlopen aan. Dat bij de afspraken die je nu maakt, na moet denken over wat daarvan de gevolgen zijn. Zo heb ik mijn praktijk aan huis. Dus dat betekent als ik twee moeders spreek, ik geen bezoek meer mag ontvangen. Nu coach ik veel buiten, maar het is met regenachtig weer iets om rekening mee te houden. En zo was het ook een jaar van heel veel schakelen. Plannen steeds bijstellen omdat er nieuwe maatregelen kwamen, de kinderen ineens thuis waren, er juist toch weer meer ‘mocht’ en ik ook graag moeders live spreek. En dat schakelen is voor hoogsensitieve personen soms best een uitdaging. Want dat steeds opnieuw schakelen maakt dat we alle opties weer langslopen, alles diepgaand verwerken. En dat kost soms mega veel energie.

En dat is voor onze kinderen net zo. School open, school dicht, school deels open, vakantie, school open, school dicht. Wie kan ik wel zien en wie niet? Wel zwemles, geen zwemles, wel zwemles, geen zwemles. Steeds weer opnieuw schakelen.

Als je als moeder weet dat dat voor jou zo werkt, kan je daar rekening mee houden. En met betrekking tot je kind natuurlijk ook. Jezelf er de ruimte voor geven. Er misschien over schrijven, alle opties op een rijtje zetten. Er aandacht aan geven om het vervolgens weer los te laten en je over te geven aan de stroom van het leven.

We zijn als gezin veel veerkrachtiger dan ik ooit had gedacht.
En zeker, wat ik ook ervaren heb is dat we als gezin (en ikzelf als persoon) veel veerkrachtiger zijn dan ik ooit had gedacht. En dat we als gezin ook veel meer genieten van buiten zijn. Van de natuur opzoeken en genieten van de dingen die wél kunnen, ik heb denk ik nog nooit zoveel gewandeld als dit jaar. En als we dan iemand zien, dat die contacten ook veel dieper gaan omdat we met oprechte aandacht afspreken en met minder mensen tegelijk.

Het virus is ons huis gelukkig voorbij gegaan. En als ik om me heen hoor en op het nieuws zie hoe ziek mensen er van kunnen worden dan ben ik daar extra blij om. En dan zijn de maatregelen waar wij ons aan moeten houden een kleinigheid in vergelijking daarmee. Maar verlang ik zo enorm naar weer terug naar fysiek contact, naar onbeperkt live afspreken met mijn cliënten en familie en vrienden. Naar knuffels. Naar museumbezoeken en koffie drinken in een leuk tentje, of uit eten IN een restaurant in plaats van thuis.

We kunnen zo ontzettend veel zelf met een gezonde leefstijl.
En ja, het blijkt maar weer hoe verwend wij eigenlijk zijn in onze westerse wereld. Maar ik kijk uit naar meer ruimte. Meer vrijheid. Waar ik me dit jaar ook nog meer bewust van ben geworden is hoe ontzettend belangrijk onze gezondheid is. En ik denk vele met mij. Maar daarnaast ook hoeveel invloed je eigenlijk zelf hebt op je gezondheid. Nu ben ik al een aantal jaar steeds bewuster bezig met voeding. Maar dit jaar is dat zeker in een stroomversnelling gekomen. Met een gezonde leefstijl zorg je voor een goede basis. En voeding heeft enorm veel invloed op hoe je in je vel zit.

Zo gebruik ik sinds dit voorjaar geen koemelk producten meer. En voel me daardoor veel fitter en heb ik geen buikpijn meer. Ik ben me gaan verdiepen in welke invloed de menstruatiecyclus en de daarbij behorende hormoonschommelingen op onze gemoedstoestand kan hebben en hoe je er voor kunt zorgen dat je dat tóch lekker in je vel zit! We kunnen zo ontzettend veel zelf. Op een natuurlijke manier. En dat is, helemaal voor hoogsensitieve mensen, gewoon heel belangrijk. Gevoelige mensen zijn ook voor voeding (in welke vorm dan ook) vaak heel gevoelig. En als je voor natuurlijke voeding zorgt, geef je je lijf een gezonde basis. En daarmee een stevig fundament voor als je misschien wel een virus of bacterie tegen het lijf loopt.

Resumé, wat neem ik mee?
– Dat je kunt plannen tot je een ons weegt, maar dus niets zeker weet. Loslaten! En dat ik veerkrachtiger en flexibeler ben dan ik dacht.
– Dat prioriteiten stellen en keuzes maken heel belangrijk zijn. Iets met je volle aandacht doen werkt écht beter ?
– Dat ik vaker nieuwe dingen mag proberen. Juíst als ik ze heel spannend vind, vaker uit mijn comfortzone. Dat een gezonde leefstijl écht SUPER BELANGRIJK IS. Wist ik al, maar nu nóg meer!
– Dat zelfzorg écht heel belangrijk is en eigenlijk ook onderdeel van een gezonde leefstijl.
– En dat we als gezin hechter zijn geworden. En veel meer buiten zijn!

Wat neem jij mee uit 2020? En wat wil je in 2020 achterlaten?
Ik wens je een hele fijne jaarwisseling en een stralend, gezond, gelukkig en mooi nieuw jaar!

Help! Hoe zorg ik voor een fijne dagstructuur voor mijn hooggevoelige kind tijdens de vakantie en thuisonderwijs?

Help! Hoe zorg ik voor een fijne dagstructuur voor mijn hooggevoelige kind tijdens de vakantie en thuisonderwijs?

Tijdens de schoolvakanties zijn de dagen anders dan anders. En voor veel kinderen is de omschakeling wel even wennen. Voor de één iets meer dan voor de ander. Hoogsensitieve kinderen hebben vaak iets meer moeite met overgangen én met veranderingen. En een vakantie (en straks de periode van het thuisonderwijs) is én een overgang én een verandering van de dagindeling. In dit blog deel ik tips waarmee jij je kind kunt helpen bij die overgang.

En ineens begon de kerstvakantie eerder.

En ineens begon de kerstvakantie een paar dagen eerder. Van kerstdiner naar kerstontbijt naar overmorgen gaat de school dicht. Niet bepaald iets waar je je kind op hebt kunnen voorbereiden. Waarschijnlijk is de ergste onrust al een beetje gedaald tegen de tijd dat je dit blog leest. Maar het kan best zijn dat jouw kind de structuur mist. Ook tijdens vakanties kan enige structuur fijn zijn. Het biedt houvast en overzicht. Je kind weet waar het aan toe is.

Waarom is dit voor hoogsensitieve kinderen soms zo lastig?

Hoogsensitieve kinderen verwerken informatie diepgaand. Ze krijgen veel prikkels binnen en hebben de klus die te verwerken. Niet erg. Hoort erbij. Maar iedere situatie die anders is dan anders, heeft meer tijd nodig om verwerkt te worden. Want het is nieuwe informatie voor ons brein. En omdat hoogsensitieve kinderen de informatie diepgaand verwerken, worden in dat brein ook alle mogelijke opties doorlopen. Als de situatie wat bekender wordt, dan zijn alle mogelijke opties bekend en keert de rust weer terug.

Even kort samengevat: als je kind weet hoe een vakantiedag er uit ziet en ook voelt dat iedere dag er in de basis min of meer hetzelfde uitziet, voelt het weer goed. En dan kan je kind weer ontspannen.

Geef je kind de structuur die nodig is, maar houd ook ruimte voor verandering en flexibiliteit.

Je kunt in de basis zorgen voor structuur. Eet en drink momenten op (min of meer) vaste tijden. Aan tafel. Vaste tijden voor opstaan en naar bed gaan. Iedere dag hetzelfde ochtendritueel en bedtijdritueel. Daardoor is een deel van de dag al voorspelbaar.

Ga je echter de hele dag vastzetten in structuren, dan is het voor je kind lastig om te leren omgaan met veranderingen. Je kunt de plannen wel in grove vorm meenemen in de dagstructuur, maar laat óók ruimte voor dingen die nog niet in de planning zitten. Er kan altijd iets tussenkomen. Een plan kan wijzigen. Dat is wel iets wat we ons dit jaar allemaal zeer bewust van zijn geworden denk ik zo.

Je kunt dus bijvoorbeeld wel zeggen ‘we gaan in de ochtend wandelen en in de middag komt oma op visite’. Naast die twee activiteiten is er nog veel tijd over die los ingevuld kan worden. Het geeft je kind wel inzicht in de dag. En leert je kind tegelijkertijd ook omgaan met tijd die nog niet ingevuld is.

Voor kleinere kinderen is een hele dag best een flinke tijd om te overzien. Je kunt daarvoor ook per halve dag plannen. Bijvoorbeeld tot aan de lunch en na de lunch. Dat is een duidelijke knip in de dag.

Onderaan deze pagina staan drie printables waarin je jullie dagstructuur kunt invullen. Print het uit, lamineer het, of doe het in een fotolijstje. Dan kan je met een whiteboard marker invullen en uitwissen.

Kalender.

dagstructuur roze

In de sinterklaasperiode kwam de aftelkalender voorbij. En je kan natuurlijk ook heel goed een kalender gebruiken tijdens de kerstvakantie. En tijdens het dagelijks leven natuurlijk ook. Het helpt je kind inzicht te krijgen in welke dag het is en als je een activiteit verderop in de week gepland hebt staan, hoeveel dagen dat nog duurt. ‘hoe lang duurt het nog?’ is een vraag die veel ouders krijgen. Door een kalender te gebruiken en iedere dag een vakje af te kruisen, kan je kind zelf kijken hoe lang het nog duurt.

Wil je graag aan de slag met de dagstructuur? En vind je het fijn als ik met je meekijk? Wist je dat je ook een losse sessie met mij kunt boeken?

Ook is een inzichttraject mogelijk. Dat bestaat uit twee online sessies van 45 minuten. Super handig voor als je tegen kleine dingen aanloopt waar je wél graag verandering in zou willen brengen!

Je kunt een afspraak maken via onderstaande button en mailen of bellen kan natuurlijk ook als je dat fijner vindt!





Download hier de printable voor het maken van een dagstructuur. Deze kan je tijdens vakanties en weekenden gebruiken én tijdens het thuisonderwijs.

dagstructuur roze
Klik hier om de roze template te downloaden.
printable dagstructuur groen
Klik hier om de groene template te downloaden.
printable dagstructuur blauw
Klik hier om de blauwe template te downloaden.

Tips voor een ontspannen kerstvakantie met een hoogsensitief kind met een sterke wil!

Vorige week gaf ik een webinar voor moeders van hoogsensitieve kinderen met een sterke wil. Een schoolvakantie staat niet persé voor iedereen garant voor ontspanning en opladen. Maar met een paar handvatten en tips wordt het een stuk gezelliger en kan je zelf ook nog opladen in de kerstvakantie ? In dit blog lees je er meer over!

Uitrusten

De eerste dagen van de vakantie zijn veel kinderen moe. Moe van het sinterklaasfeest, moe van Kerst vieren op school, de dagen zijn korter, we komen minder buiten, we maken minder vitamine D aan onder invloed van de zon…

Het kan dan ook heel fijn zijn om die eerste dagen rustig aan te doen. Even écht uit te rusten. Sommige kinderen vinden het heerlijk om wat langer in hun pyjama te lopen. En het verschilt écht van kind tot kind hoeveel tijd het nodig heeft om weer een beetje bij te komen.

Of toch op zoek naar avontuur?

Hoogsensitieve kinderen met een sterke wil houden van avontuur, van uitdaging, van nieuwe dingen ontdekken. Je zult dan ook merken dat ze op een gegeven moment wel klaar zijn met dat uitrusten. Ze willen actie! Prikkels! En als die prikkels er niet zijn, kan dat resulteren in boze buiten en grenzen opzoeken. Of op andere manieren aandacht bij jou vragen. Onderprikkeling kan net zo vervelend zijn als overprikkeling.

Overigens is het met betrekking tot het uitrusten goed om in de gaten te houden of je kind er niet juist hangerig van wordt. Ook dat is een signaal dat het nu weer tijd is voor een beetje actie, meer uitdaging.

Een balans in beide.
Een hoogsensitief kind met een sterke wil heeft behoefte aan uitdaging. Maar aan de andere kant ook behoefte om op te laden en even alleen te zijn. En juist die combinatie kan soms zo lastig zijn. Want ze willen vaak maar doorgaan, terwijl die pauze ook wel goed voor ze zou zijn om hun emmertje even te legen. Elaine Aron omschrijft dit als met één voet op het gaspendaal en één voet op de rem leven.

Zelf spelen.

Zelf spelen kan voor hoogsensitieve kinderen met een sterke wil een uitdaging zijn. Niet zelfden hoor ik moeders verzuchten dat hun kind niet zelf kan spelen. Of maar kort zelf kan spelen. Of zich snel verveelt. Nou is met een beetje verveling niks mis, kinderen krijgen daardoor ruimte voor hun creativiteit. Veel kinderen gaan aandacht vragen. En dat maakt het opvoeden van een hoogsensitief kind soms ook zo pittig. Ze hebben over het algemeen mega veel energie, zijn graag bij je en zijn op zoek naar uitdaging.

Als je kind zich verveelt kan het interessant zijn om eens te kijken naar het speelgoed van je kind. Biedt dit voldoende uitdaging? Past het nog bij de ontwikkelingsleeftijd van je kind? Of is het misschien toe aan iets meer uitdaging?

Hoogsensitieve kinderen met een sterke wil zijn vaak snel uitgekeken op speelgoed. Dat resulteert bijvoorbeeld in 10 minuten ergens mee spelen en het dan weer aan de kant  gooien. Tenzij ze iets écht interessant vinden. Dan kunnen ze zich ergens in vastbijten.

Leuke dingen pot.
Soms hebben kinderen niet het overzicht over het speelgoed wat ze hebben. Vaak is op verschillende plaatsen speelgoed opgeruimd. Wat dan kan helpen is een leuke dingen pot maken. Je maakt van het speelgoed van je kind kaartjes en die doe je in een pot of in een insteekalbum voor foto’s. Als het tijd is om zelf te spelen kan je kind makkelijk zien welke keuzes er zijn. Soms is het voor kinderen lastig kiezen, je helpt ze dan door alvast een voorselectie te maken van bijvoorbeeld 3 dingen. Je leert kinderen zelf te kiezen en komt tegemoet aan de enorme behoefte aan autonomie.

Je kunt ook werken met kleuren kaartjes. Een kleur voor binnen en een kleur voor buiten. En een kleur voor alleen binnen en samen binnen (bijvoorbeeld bordspellen). Hierdoor kan je afspreken dat je kind iets uit de categorie blauw mag kiezen bijvoorbeeld.

Pinterest
Op Pinterest staan heel veel leuke ideeën om eens iets anders te doen met speelgoed. Één van die ideëen die ik zelf heel leuk vind is een omgekeerde piramide bouwen van Lego of Duplo. Er staan ook bouwtekeningen op voor Knex. En je kunt bijvoorbeeld zoeken naar inspiratie voor een speurtocht. Zo wordt een boswandeling meteen een stuk uitdagender.

time timer coachpraktijk Stefanie

Time timer.
Door een Time Timer te gebruiken (je kunt ook een app downloaden) maak bijvoorbeeld je visueel hoeveel tijd je kind nog zelf gaat spelen. Dit geeft je kind houvast, het weet waar het aan toe is. En het is duidelijk wanneer jullie weer iets samen gaan doen. De tijd kan je steeds verder uitbreiden. Wees je er van bewust dat kleine kinderen nog maar korte momenten zelf kunnen spelen. En stel je daar ook op in. Door dat te doen verandert dit veel voor je dag. Want juist op het moment dat het in werkelijkheid anders verloopt dan je gehoopt had, voel je sneller frustratie of stress.

Kerst
Lang aan tafel zitten is voor de meeste kinderen een uitdaging. En als er niet genoeg ‘spannends’ gebeurt voor een hoogsensitief kind met een sterke wil helemaal! Wees realistisch in wat je van je kind verwacht. Laat ze tussendoor spelen of print leuke kleurplaten en puzzels uit. Laat ze helpen met koken en de tafel dekken. Veel kinderen vinden dat reuze interessant!

Houd er ook rekening mee dat kinderen nog niet alles lusten. En misschien vind jij het wel heel leuk om een uitgebreid kerstdiner te bereiden maar lust je kind daar niets van. Verwacht jij dat je kind dat op eet? Want we eten wat de pot schaft? Of bewaar je die ‘strijd’ voor een later moment en geef je je kind iets te eten wat hij lekker vindt? Het is tenslotte voor je kind ook Kerst ?

Omdat je tijdens het kerstdiner vaak langer aan tafel zit is het fijn als je kind zijn energie voor die tijd al kwijt kan. Ga lekker wandelen, naar een klimbos, een stuk fietsen. Ze heeft je kind (en jij ook!) zijn beweging al gehad en wordt het kerstdiner een stuk gezelliger. Hoogsensitieve kinderen met een sterke wil hebben nou eenmaal veel energie.

Zelfzorg
In de meeste gezinnen zijn het de moeders die de kinderen voor het grootste deel opvangen tijdens vakanties. Na de zomervakantie realiseerde ik me dat ik tijdens de vakantie weinig ‘me-time’ had ingepland. En ik voelde me in de eerste schoolweek alsof ik toe was aan vakantie. Ook bij mij sluipt dat er dus nog wel eens in. En hoe graag ik ook bij mijn kinderen ben…. IK HEB HET ECHT NODIG OM ALLEEN TE ZIJN! Op die momenten heb ik aandacht voor mezelf. Kan ik bewust voelen waar ik behoefte aan heb. En kan ik checken of ik daar nog genoeg ruimte voor maak. En ja, met jonge kinderen is het vaak druk. Maar er zijn ALTIJD mogelijkheden. Om goed voor jezelf te zorgen hoef je niet iedere dag een dagdeel in je eentje te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook iets eerder opstaan en alvast wat yoga oefeningen doen of op je gemak en in stilte een kopje thee drinken om de dag mee te starten. Je lichaam bewust insmeren met bodylotion (kom je meteen mooi uit je hoofd en geef je je lichaam aandacht) of een warme douche nemen.

hoogsensitieve moeders - coachpraktijk Stefanie

En natuurlijk kan je ook samen met je kind opladen. Lekker wandelen. Beweging en groen hebben een positieve invloed op ons. En voor de moeders onder ons die gevoelig zijn voor geluid, dat geluid vervliegt buiten een stuk meer dan binnen vier muren! Helpt er dus ook weer aan mee om zelf minder overprikkeld te raken.

Ook leer je je kind goed voor zichzelf te zorgen als ze jou dat zien doen. En dat is écht mega belangrijk. Jong geleerd is oud gedaan! De maatschappij is soms al zo druk. En kinderen mogen écht leren dat ze goed blijven voelen wat fijn voor hen is. En soms is een boze bui van ons kind ook een uitnodiging voor onszelf om ons leven eens onder de loep te nemen. Waar zet jouw kind zich tegen af? Waar vraagt het aandacht voor?

‘Op je eigen kamer speel tijd.’
Een laatste tip om je kerstvakantie ontspannen te beleven is iedere dag een ‘op je eigen kamer speel moment’ in te lassen. Als kinderen jonger zijn slapen ze ’s middags nog. En heb jij als moeder een rustmoment (als je niet doordendert en het huis aan kant probeert te maken…). Maar als ze groter worden zijn jullie steeds meer tijd samen. Eerst valt het middagdutje weg en kinderen gaan ook steeds later naar bed naarmate ze ouder worden.

Iedere dag (of een aantal dagen) zo’n moment creëren zorgt ervoor dat iedereen even een rustmoment heeft. Hiermee kom je ook tegemoet aan waar ik eerder over schreef, de balans tussen uitdaging én ook de behoefte om alleen te zijn. Ook hier kan je de Time Timer gebruiken om visueel te maken hoe lang dit moment nog duurt. En je kunt er een afspraak aan koppelen dat jullie na dat moment wat gaan drinken en dan samen iets gaan doen.

Vooral ook die afwisseling tussen zelf spelen en daarna samen iets doen is voor veel kinderen fijn. Ze vinden het tijdens de kerstvakantie ook gewoon fijn om lekker bij mama te zijn!

Er is nog zoveel meer te vertellen.
Er is nog zoveel meer te vertellen over het opvoeden van een hoogsensitief kind met een sterke wil en jouw rol als (hoogsensitieve) moeder. Tijdens de online workshop op donderdag 28 januari 2021 komt er nog veel meer aan bod. Bijvoorbeeld waarom het niet aankomt als je je kind een standje geeft als het boos is, hoe je er voor kunt zorgen dat je boze buien voorkomt en hoe de wisselwerking binnen jullie gezin is. Loop jij regelmatig tegen uitdagingen aan in de opvoeding? Wil je graag handvatten waarmee het net allemaal iets makkelijker en leuker wordt? Zodat jij meer energie overhoudt om leuke dingen voor jezelf te doen en het weer gezellig wordt bij jullie thuis in plaats van die eeuwige strijd te voeren? Meld je dan aan voor de online workshop op 28 januari. Je kunt het later terugkijken!

Mag jouw kind boos zijn? Mag jij boos zijn?

Als moeder verwachten we van onszelf dat we rustig blijven. Dat we een voorbeeld zijn voor onze kinderen. Maar velen van ons zijn opgevoed met de overtuiging dat je niet boos mag zijn. En helemaal meisjes niet. Die horen lief te zijn. En kinderen horen te luisteren. Dat was hoe het vroeger ging. En steeds meer komt er ruimte voor het uiten van je gevoelens. Maar dat betekent niet dat nu er meer ruimte voor komt, dat dat dan ook maar makkelijk gedaan is. In dit blog vertel ik je over emoties die onder water geduwd worden.

Als je vanaf kinds af aan al volgens een bepaalde overtuiging leeft, is je brein er helemaal op bedraad om dat ook te blijven doen. Zelfs als dat niet persé de manier is waarop jij het  gelukkigst bent. Het maakt jouw brein echt niet uit of je gelukkig bent, zolang je het maar overleeft.

Maar emoties willen gevoeld worden. Dat geldt voor je kind en dat geldt net zo goed voor jou als moeder. Door middel van het stoplicht oefen je met je kind om aan te geven hoe het zich voelt en help je je kind manieren te bedenken om zich fijner te voelen en beter voor zichzelf te zorgen.

Maar dan nog, zullen er momenten zijn en blijven waarop dit even minder goed lukt. En waarop de boze buien van je kind misschien voor een periode weer wat heviger worden. En dan is het natuurlijk fijn als jij je kind kunt opvangen en hierin kunt helpen. En dat vraagt soms flink veel veerkracht van jou als moeder.

Moeders denken niet zelden ‘Ik moet dit kunnen. Ik heb er voor gekozen om moeder te worden. Het is mijn kind. Adem in adem uit en doorgaan.’ Hun kind helpen ze om te gaan met hun boosheid. Maar hoe zit het eigenlijk met jouw boosheid? Mag die er zijn? Mag jij eens flink boos worden? Of heel hard huilen omdat je je verdrietig voelt? Of moet jij je altijd beheersen?

Je kunt emoties vergelijken met een bal die onder water geduwd wordt. Dat hou je wel even vol. Maar op een gegeven moment gaat die bal hoe dan ook boven water komen. En vaak met een enorme kracht. En dat is met emoties ook net zo. We kunnen we heel lang onder water duwen, maar ze gaan hoe dan ook boven komen. En als dat dan gebeurt, is dat vaak niet op een fijne manier.

Afgelopen weekend betrapte ik mezelf op het onder water duwen van boosheid en frustratie. En borrelde al een paar dagen iets. Ik merkte dat ik somberder was, sneller geïrriteerd. Ik wist wat er speelde. Maar wilde het niet uitspreken. Om de vrede te bewaren. Even geen zin in gedoe. Maar je begrijpt… niks vrede. Ik was stikchagrijnig. En dat duurde ruim twee dagen voordat het er uit kwam. En ik bespreekbaar maakte wat me dwars zat. En dat luchtte me daar een partij op!

En vlak daarna dacht ik… zucht.. dat had eerder gemogen! Dat had mij een hoop energie gescheeld. En dan had het een stuk gezelliger geweest bij ons thuis die twee dagen… En zo blijven we leren.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat ook jouw boosheid er mag zijn. En dat emoties gevoeld willen worden. En om ze te voelen en de ruimte te geven, mogen we daar tijd voor maken. Even een moment alleen zijn. Een wandeling maken, in bad gaan, een douche nemen zonder dat je gezin in en uit de badkamer loopt, mediteren… wat ook maar werkt voor jou om tot rust te komen en te voelen wat er op dat moment speelt.

Wil je stappen zetten in jezelf de ruimte geven? Als moeder en zeeeeker als vrouw? Als jouzelf? Vraag dan mijn e-book aan. Hierin staan kleine opdrachten waarmee je daar stap voor stap aan de slag gaat. Je vindt het e-book via onderstaande button.