Nu er weer meer mogelijkheden zijn om een dagje op stap te gaan en het zomervakantie is, ga je er misschien meer op uit met je kids! Je denkt ‘lekker samen weg, we gaan iets leuks doen! Dat gaat een gezellige dag worden!’ Maar niet zelden loopt het toch een beetje anders.
In dit blog geef ik je vijf tips die je kunt meenemen in voorbereiding op een gezellig dagje uit.
- Bereid je kind voor.
Wij denken vaak dat een dagje weg wel leuk is en dat een verrassing het nóg leuker maakt. En voor veel kinderen is dit ook zo. Maar er zijn ook kinderen die het helemaal niet fijn vinden om overvallen te worden met een gezellig dagje uit. Die liever willen weten waar ze aan toe zijn. Waar jullie naar toe gaan, hoe het er daar uit ziet, wat je daar kunt gaan doen etc. Als je dit weet van je kind, kan het waarschijnlijk veel meer van jullie dagje uit genieten als je bijvoorbeeld alsvast samen op internet kijkt naar wat er allemaal te doen is. En als je vertelt hoe lang het ongeveer rijden is. Soms vinden kinderen het ook fijn om alvast afspraken te maken over in welke attracties jullie gaan of welke dieren jullie willen zien. Dit kan je dan samen op een lijstje schrijven. Voorkomt een hoop telleurstelling achteraf. En als er tijd over is kan je er altijd meer doen. Maar een korter en gezellig dagje is altijd nog beter dan écht het hele park willen zien en dan allemaal oververmoeid en verdrietig of boos naar buiten lopen. - Zorg voor voedend eten en drinken.
Vaak willen we iets lekkers meenemen met een dagje uit. En iets lekkers is natuurlijk helemaal prima. Maar als je veel ongezonde dingen eet, dan zijn dit voor je lijf extra prikkels. En dat kan voor sommige kinderen net teveel zijn tijdens een dag die al zoveel indrukken met zich meebrengt. Gezonde snacks en een gezonde lunch meenemen als basis zorgt ervoor dat je kind (en jij zelf! 😉) in ieder geval een goede basis heeft tijdens het dagje uit. Knapperige eten zorgt voor ontprikkeling. En zelf lunch meenemen maakt ook dat je niet op een bomvol terras hoeft te zitten maar juist even een rustig plekje kunt opzoeken om even te ontspannen. - Let op de signalen van je kind.
Een dagje uit begint vaak al niet met een leeg emmertje. De spanning vooraf, de reis ernaar toe… En dan komen alle indrukken van het park of de dierentuin er nog bij. Ik noemde het hierboven al. Soms is het fijner om wat korter ergens te blijven en wel met plezier terug te kijken op het uitje, dan langer te blijven en met een hoop herrie en overprikkelde kids het park uit te lopen. Korter gaan levert soms een positievere ervaring op dan een hele dag ergens zijn omdat je er echt alles uit wilt halen.
Het is hiervoor belangrijk om de signalen van je kind in de gaten te houden. Vaak merk je wel aan bepaalde dingen dat het emmertje van je kind vol begint te raken. Sneller struikelen, rode oren, vermoeide ogen, tegen jou aanhangen, meer gaan zeuren, sommige kinderen gaan bepaalde geluiden maken als ze overprikkeld raken en zo zijn er nog veel meer dingen te benoemen. Maar dit is voor ieder kind anders.
Soms helpt het om dan nog even een rustig plekje op te zoeken. En soms is het ook gewoon klaar, is de energie op en is het tijd om naar huis te gaan. Of misschien nog even lekker een speeltuin op te zoeken.
Iets wat hier ook onder valt is het respecteren van de grenzen van je kind. Jij kan het misschien wel heel erg leuk vinden als je kind in die ene achtbaan gaat, maar misschien is dit voor je kind nog niet het moment om die grenzen te verleggen. Hou de grenzen van je kind in de gaten! - Rond de dag op een duidelijke manier af en stel grenzen voor de rupsjes nooit genoeg!
Sommige kinderen willen zo graag nog meer zien, nog meer doen. ‘Nog even…’ Hooggevoelige kinderen met een sterke wil worden ook wel eens rupsjes nooit genoeg genoemd. En dat is precies één van de uitdagingen voor een hooggevoelig kind met een sterke wil én voor hun ouders. Aan de ene kant merk je als ouder dat de energie écht op begint te raken en dat je kind rust nodig heeft en aan de andere kant is die enorme ondernemingsdrang, leerhonger van je kind. Hierin is het aan jou als ouder om de grens duidelijk te stellen. Geef bijvoorbeeld aan hoe laat jullie vertrekken en ga dan ook op dat tijdstip. Of spreek af ‘nog tien keer heen en weer schommelen en dan gaan we naar huis’. - Geniet nog even samen na van het dagje uit.
Eén van de mooie dingen van hooggevoelig zijn vind ik zelf dat mijn kinderen (en ik zelf ook trouwens) nog heel lang kunnen na genieten van een dagje uit. Hoe eenvoudig het soms ook was. Als we de foto’s er dan bij pakken zijn ze bijna weer even daar. Door ’s avonds (of als de hoofdjes te vol zijn bijvoorbeeld de dag erna tijdens het ontbijt!) nog even na te kletsen kan je nog zoveel langer genieten van je dagje uit. En daarmee verwerk je ook meteen een deel van alle indrukken die jullie hebben opgedaan! Er samen een tekening over maken is ook leuk om de dag af te ronden. Ook dat helpt je kind de indrukken te verwerken.