Hoe vier ik een kinderfeestje met een hooggevoelig kind?

Langzaamaan gaan we verjaardagen weer meer vieren met z’n allen. Na ruim anderhalf jaar op een aangepaste manier. Kleiner, langsrijden met de auto of fiets, verspreid over een aantal dagen… Ook wij vierden de verjaardag van onze kinderen weer met meer mensen samen. En na de verjaardag van onze dochter zeiden we tegen elkaar dat deze manier eigenlijk niet bij ons past. Dus dachten voor de verjaardag van onze zoon na wat dan wél bij ons past!


Voor iedereen voelt iets anders prettig. Maar wat voor veel hooggevoelige kinderen met een sterke geldt is dat ruimte heel fijn is. Bewegen en uitdaging. Er moet wel wat te beleven zijn! Wij vierden de verjaardag van onze zoon dit keer in een speeltuin. We huurden een klein zaaltje zodat we ook naar binnen konden bij regen (het regende, dus daar was ik heel blij mee!). De speeltuin had een gedeelte voor de wat jongere kinderen en een gedeelte voor de oudere kinderen, dus uitdaging genoeg ook!

Mijn zoon vond het fantastisch en heeft genoten van zijn verjaardag. En voor ons was het ook heerlijk ontspannen. Taart, snackjes en drinken op tafel. Iedereen kon zelf pakken (dus wij waren ook niet steeds heen en weer aan het rennen tussen de keuken en de gasten). Aan het eind alles opruimen en daarna thuiskomen in een opgeruimd huis.

Meer ruimte, bewegen en opgebouwde spanning kwijtraken.
Het voordeel van de verjaardag in de speeltuin vieren was ook dat de gasten wat meer verspreid waren. Hierdoor oogde het minder druk. Doordat het buiten was waren de geluiden wat minder intens (bij veel hooggevoelige kinderen én ouders komen geluiden harder binnen). Er was genoeg fysieke ruimte voor iedereen. Kinderen zaten niet half op of in elkaar te spelen. Doordat ze in een speeltuin vanzelf gaan bewegen kunnen ze eventuele opgebouwde spanning ook meteen kwijt. Hierdoor blijven de emmertjes een stuk leger.

En niet al het speelgoed werd overhoop getrokken. Soms vinden kinderen het lastig om speelgoed te delen of zijn ze bang dat er iets kapot gaat of kwijtraakt. Een idee kan natuurlijk zijn dat je dan de afspraak maakt dat ze niet boven gaan spelen en je een deel van het speelgoed naar beneden haalt. Maar in de praktijk blijkt dat ook vaak toch niet zo handig. Ze gaan zich vervelen, willen met het ene vriendje wel naar boven en met de ander niet. In een speeltuin (of andere locatie) is het duidelijk waar mee gespeeld kan worden.

Het huren van een springkussen kan ook een leuke uitkomst zijn. Of veel buitenspeelgoed neerleggen zodat kinderen vanzelf naar buiten trekken.

Voorbereiding geeft ruimte.
Voordat we de speeltuin reserveerden zijn we er eerst samen gaan kijken en spelen. Voor kinderen is dat vaak fijn, ze weten wat ze kunnen verwachten en dat ze het er naar hun zin zullen hebben. Maar ook voor mij was het fijn om er geweest te zijn. Ik ben zelf ook hooggevoelig en vind het fijn om me te kunnen voorbereiden. En die ruimte mag je jezelf als (hooggevoelige) ouder ook geven. Dat zorgt ervoor dat jouw emmertje in de voorbereidingen ook minder vol loopt. Waardoor je je dus een stuk meer ontspannen zult voelen en zelf ook van de verjaardag kunt genieten!

Onderdeel van de voorbereiding is bij ons een aftelkalender. Hierop schrijven we het vieren van de verjaardagen, partijtje, trakteren en de echte verjaardag. Hierdoor heeft je kind overzicht in wat wanneer komt.

Maak het jezelf ook een beetje makkelijk!
Vroeger vond ik het leuk om nieuwe recepten te proberen voor taart. Of allemaal lekkere belegde broodjes en soep te maken. Nu weet ik dat dat me alleen maar stress oplevert. Hoe leuk ik het ook zou vinden om het te doen. Ik verspreid de voorbereidingen nu over een aantal dagen. Ik doe de boodschappen wat verder vooruit zodat het niet teveel in één keer is. De taarten maak ik ook vooruit of ik tref er alvast voorbereidingen voor (bijvoorbeeld deeg eerder maken en appels schillen).

Een lijstje via een digitale verlanglijstjes site. Je kunt de link naar anderen sturen, scheelt ook weer tijd en nadenkwerk!

Ik maak een checklist voor wat er nog moet gebeuren. Cadeaus regel ik twee weken van te voren. Traktaties voor de verjaardagen bedenk ik eerder.

Het lijken allemaal kleine dingen, maar hoe meer ruimte je jezelf geeft, hoe meer ruimte je in jouw emmertje houdt. En hoe beter je ook je kind kunt opvangen met alle spanningen rondom de verjaardag van je kind. En hoe meer plezier jij ook zelf zult beleven aan de verjaardag.

Een korte verjaardag eindigt vaak gezelliger dan een lange verjaardag!
En als afsluiter… kijk ook naar hoe lang je een verjaardag wilt vieren. Wij hebben het nu alleen ’s middags gevierd. Een afgebakend tijdvak. Hierdoor was er ’s ochtends tijd voor ontspanning en toen we thuiskwamen ook weer. En natuurlijk ruimte om nog na te genieten van het feestje en met de cadeaus te spelen 😉.

Partijtje
Deze tips kan je natuurlijk ook weer meenemen bij het vieren van een partijtje.

  1. Neem je kind mee in de voorbereiding.
  2. Ga iets doen wat bij je kind past.
  3. Denk aan jezelf! Het helpt echt als jij je als ouder ontspannen voelt!
  4. Zorg voor ruimte om weer op te laden.
  5. Laat je kind vriendjes en vriendinnetjes uitnodigen die écht bij hem/haar passen.
  6. Liever korter én gezellig, dan langer en met een vol emmertje afronden!

Soms is het fijn als er iemand met je meedenkt. Het opvoeden van een hooggevoelig kind (met een sterke wil) kan best een uitdaging zijn. Ben jij toe aan meer inzicht in het gedrag van jouw kind, aan meer ontspanning en rust in jullie gezin? Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek. Je kunt via mail of telefonisch een afspraak maken.

Wil je een eerste stap zetten met inzicht krijgen in hooggevoeligheid? Dan is de masterclass wat voor je! Via de button vind je er meer info over.