Naadjes in sokken, labeltjes, ruwe stoffen, heeft jouw hooggevoelige kind ook een sterke voorkeur voor bepaalde kleding?

Veel gevoelige kinderen hebben last van naadjes in kleding, labeltjes die prikken en ruwe stoffen. Soms kan zelfs een spijkerbroek al ontzettend vervelend zitten. En heel eerlijk… ik vind het eigenlijk ook niet lekker zitten. Tenzij het zo’n super stretchy jeans is. Maar dan nog zit ik ’s avonds toch echt het liefste in een zachte joggingbroek op de bank!

Als je hier zelf niet gevoelig voor bent kan je het je soms moeilijk voorstellen dat een kind hier zo ontzettend veel last van kan hebben. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger alle labeltjes uit onze kleding knipte. En dan nog bleef er soms zo’n vervelend randje zitten. Maar ook kriebelende truien kan bijvoorbeeld heel vervelend zijn. Of sokken die knellen.

Ik weet tegenwoordig wat mijn kinderen wel of niet fijn vinden. En houd daar rekening mee als ik het bestel. Ja bestel, want dat werkt over het algemeen meer ontspannen dan een middagje shoppen. Thuis kunnen ze de kleding passen op een moment dat daar de energie voor is. We hebben de ruimte (poeh… die pashokjes kunnen soms zooo benauwd zijn 😉) en de rust. Een middagje winkelen zorgt toch vaak voor een enorme lading prikkels. En dan is eigenlijk alles teveel. Wij bestellen dus. Laatst bestelden we bij Sam Sensory Clothing, zij maken super zachte kleding! Maar daar verderop in dit blog meer over.

Houd bij het kiezen van kleding rekening met wat jouw hooggevoelige kind fijn vindt aanvoelen.

Ik hoor soms van ouders dat ze het ontzettend jammer vinden dat hun kind niet alle kleding die zij leuk vinden wil dragen. Of dat kleding gekocht wordt en ongedragen in de kast ligt. Ik begrijp dat het jammer is als je net veel geld hebt uitgegeven aan een nieuw setje en je kind wil het niet aan. Goed inzicht krijgen in welke kleding voor jouw kind fijn is helpt daar enorm in. En dat zorgt er ook weer voor dat jouw kind minder snel overprikkeld is.

Want laten we eerlijk zijn, als jij de hele dag in een te strakke broek met te strakke pumps met te hoge hakken moet lopen ben je het aan het eind van de dag ook wel een beetje zat (beetje overdreven natuurlijk maar je begrijpt vast waar ik heen wil).

Sam Sensory clothing

Wij zijn fan van de kleding van Sam Sensory Clothing. En echt An, ik kan niet wachten tot er een collectie voor volwassenen is!

Vorige week werd er een groot pakket bezorgd. Al eerder bestelden we ondergoed van SAM Sensory. En dat bevalt zo ontzettend goed dat we nu ook wat andere producten wilden proberen. We bestelden een suuuuuper zacht vest, een fidget stressbal, bijt elementen voor aan het vest (deze kan je ook weer losmaken, handig voor de was en het schoonmaken van de bijt elementen). Super handig en fijn voor kinderen die behoefte hebben aan friemelen én gevoelig zijn voor naadjes in hun kleding, niet van ruwe stoffen houden en juist wél van super zacht. Ook bestelden we een verzwaarde kraag.

Het vest kan amper in de was, zodra het droog is wil mijn zoon het meteen weer aan. De bijtelementen ging hij enthousiast te lijf. Een beetje té enthousiast. Na contact met An hebben we de bijtarmband uitgeprobeerd, dat ging beter. De bijtelementen voor aan het vest gebruikt hij nu om op te sabbelen en zachtjes te bijten. En de fidget stressbal verplaatst zich door het hele huis. Doordat mijn zoon nu de bijtelementen en de armband heeft, doet hij zijn mouwen niet meer in zijn mond. En door ergens op te sabbelen of te bijten verwerkt hij prikkels wat weer meer rust brengt. Heel fijn dus.

Helemaal hooggevoelige kinderen die prikkels opzoeken, houden van meer en sterkere tactiele prikkels. Hierdoor reguleren ze hun aandacht en ook vermindert het stress. Friemelen verbieden werkt dus juist averechts.

De verzwaarde kraag wordt denk ik binnenkort nog een keer besteld. Naast dat mijn beide kinderen de kraag erg fijn vinden, pak ik deze ook regelmatig. Door de diepe druk merk ik dat ik me sneller en beter kan ontspannen. Het voelt een beetje als een warme knuffel! Ik leg de kraag over mijn schouders. Mijn kinderen zitten er ook mee op hun schoot of ze willen de kraag op hun rug als ze in bed liggen. Ze vinden de kraag beiden prettiger dan een verzwaringsdeken omdat de verzwaarde kraag een kleiner formaat heeft en daardoor een stuk handzamer is. Binnenkort gaan wij op vakantie en ik denk dat deze bovenaan ons inpaklijstje staat!

Ik ben ontzettend enthousiast over de producten van Sam Sensory Clothing en daarnaast ook over de service van An. Ze doet een leuk handgeschreven briefje bij de bestelling. En daardoor voelt het voor mij dat het met liefde en aandacht is ingepakt!

Ben jij super nieuwsgierig geworden en heeft jouw kind ook behoefte aan zachte kleding of friemel/onptrikkel elementen voor aan kleding? Neem dan eens een kijkje op de website! Je vindt ‘m hier. Ik zag trouwens ook pas voorbijkomen dat volwassenen met maat M ook de grootste kindermaat passen!

Kennismakingsgesprek

Merk je dat je het soms een flinke zoektocht vind in wat fijn is en wat juist lastig is voor jouw  hooggevoelige kind? En lijkt het je fijn als iemand met je meekijkt en denkt? Ik ben Stefanie Veld en in mijn praktijk begeleid ik hooggevoelige volwassenen en ouders- en hun gevoelige kind. Samen kijken we naar waar jullie behoefte aan hebben en hoe ik jullie daarin kan ondersteunen. Wil je weten wat ik voor jou (jullie) kan betekenen? Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek. Een afspraak maken kan per mail of telefonisch. Meer informatie over coaching vind je hier.

Overprikkeling of onderprikkeling?

Terwijl het buiten onstuimig weer is zit ik hier lekker warm binnen met warme sokken, een dikke trui en een kopje thee dit blog te typen. Gisterenavond heb ik een masterclass gegeven. ‘Hoogsensitiviteit, van last naar kracht.’ Het is de tweede live bijeenkomst sinds lange tijd. Zoals je misschien weet geef ik ook regelmatig online masterclasses. Maar niets haalt het toch bij het live geven van een masterclass. De verbinding die ik voelde was zo krachtig! De steun aan elkaar, de herkenning maar ook erkenning onderling. Echt magisch!

Eén van de onderwerpen die tijdens de masterclass aan bod komt is overprikkeling, dat is iets wat de meeste mensen wel kennen als het gaat om hooggevoeligheid. Maar ook onderprikkeling is wat mij betreft een ontzettend belangrijk onderwerp en eigenlijk een beetje een ondergeschoven kindje.

Onderprikkeling betekent dat je te weinig prikkels ervaart. En dan gaat het om nieuwe, uitdagende prikkels. Als ouder van een hooggevoelig kind met een sterke wil zal je dit misschien wel herkennen. Ze zoeken prikkels op door bijvoorbeeld in bomen te klimmen, nieuwe dingen willen doen maar soms ook (als de onderprikkeling er in begint te sluipen…) door de strijd aan te gaan. Want strijd en intense emoties brengen ook een prikkel gevoel.

Bij je kind herken je misschien wel de drang om nieuwe dingen te ontdekken. Maar herken je het ook bij jezelf? Vaak zijn we geneigd om teveel prikkels te voorkomen. Meer rust te houden. En ook in het ontspannen zoeken we vaak rustige activiteiten. Terwijl je het misschien juist wel nodig hebt om iets inspannends te doen. Iets fysieks. Zodat jouw lichaam de ruimte krijgt om opgebouwde spanning te ontladen. Of misschien heb je er wel behoefte aan om iets nieuws te leren of als we het iets kleiner maken een inspirerende podcast te luisteren.

Als jij je hierin herkent, zou het best eens zo kunnen zijn dat je een ‘high sensation seeker’ bent. Een hooggevoelig persoon die naast de behoefte aan rust óók behoefte heeft aan prikkels. Uitdaging, nieuwe dingen. En die balans bewaren kan soms best een uitdaging zijn. Maar als je alleen maar rust houdt, dan ga je dat ook merken in je energielevel. Dan ga je je lusteloos voelen, verveeld, uitgeput.

Dus misschien is rust niet wat jij op dit moment nodig hebt. Maar schreeuwt jouw hooggevoelige high sensation seeker om iets nieuws!

Interessant om eens voor jezelf in de gaten te houden 😉

Geniet van je weekend!

Groetjes Stefanie