Een vraag die ik vaak van ouders krijg is ‘Wat moet ik doen als mijn kind een driftbui heeft? Ik dring niet meer tot hem door!’ En vaak hopen ze op een pas klaar antwoord. Maar helaas is dat er niet. Ieder kind is anders, iedere situatie is anders en iedere dag is anders. Maar dan is de vraag, wat dan wel? Want die boze buien die soms zo ontzettend heftig kunnen zijn, zijn voor niemand fijn.
Boosheid is een emotie die in onze maatschappij vaak liever niet gezien wordt. En helemaal bij meisjes. Doe maar lief. Want zo hoort het. Of droog je tranen, het is niet nodig om te huilen. Emoties zijn er om gevoeld te worden. Ze hebben een signaal functie.
Boosheid laat ons zien dat er een grens overschreden wordt. En daarin ligt ook het antwoord op wat we kunnen doen bij boze buien. En vaak gaat er achter boosheid een andere emotie schuil. Bijvoorbeeld verdriet of angst. En kinderen (en veel volwassenen!) weten nog niet hoe ze daar ruime aan kunnen geven, of het voelt spannend om verdriet of angst te voelen. En daarom willen we er van weg.
Hieronder een paar eerste tips om jullie op weg te helpen!
- Krijg inzicht in welke momenten jouw kind lastig vindt.
Welke situaties vindt jouw kind lastig? Springen er bepaalde dagen uit? Is het bijvoorbeeld door de weeks op een schooldag, wel/geen BSO of een dag bij het kinderdagverblijf anders? Of als je kind bij de oppas is geweest? Of juist in het weekend, als jullie dag geen vaste invulling heeft? Een handige tool hiervoor is het stoplicht. Hoe voel je je? Rood= overprikkeld, oranje = mwah kan beter en groen = ontspannen. - Inzicht krijgen in voor welke prikkels jouw kind gevoelig is.
Ook hierin is veel verschil per persoon. ‘Het hooggevoelige kind’ bestaat niet. Ieder kind is anders. En je zult ook merken dat de gevoeligheid voor prikkels ook per dag kan verschillen. Maar vaak springen er wel dingen uit. En als je die dingen weet, kan je er rekening mee houden. Stel dat je kind bijvoorbeeld heel gevoelig is op zijn of haar gehoor, dan kan je je kind helpen door een koptelefoon te kopen zodat het in de klas rustig kan werken. Of misschien vindt jouw kind fel licht heel vervelend. En dan helpt het weer om er voor te zorgen dat je een zonnebril of pet bij je hebt (ook fijn bij de tandarts trouwens, een zonnebril!). En als je kind gevoelig is voor labeltjes en naadjes, dan kan je hierin rekening mee houden bij het aanschaffen van kleding of de labeltjes eruit knippen. Soms lijkt het aanstellerij, maar voor een gevoelig kind kan die prikkel écht heel vervelend zijn. En dat kan er net voor zorgen dat zijn emmertje al niet leeg begint of sneller vol is. Met als gevolg een boze bui. - Zorg voor genoeg momenten waarop je kind kan ontladen.
Opgebouwde spanning zoekt zich een weg uit het lichaam van je kind. En als er even geen andere manier voorhanden is, dan komt dat er uit door een boze bui. Of een duw tegen een broertje of zusje. Of ruzie zoeken met jou als ouder. Spanning kan je ook op andere manieren ontladen. Bijvoorbeeld door te rennen, te springen, keihard te krassen op papier. Lekker met je lijf bezig te zijn dus. - Zit je kind echt iets dwars, praat er dan over. Veeg het niet onder het tapijt.
Soms zit kinderen echt iets dwars en is even rennen niet voldoende. Misschien is er op school iets vervelends gebeurd, of tijdens het buitenspelen. Erken het gevoel van je kind. Praat er samen over. Soms vinden kinderen praten niet fijn of is het lastig om er de juiste woorden voor te vinden. En hooggevoelige kinderen zien ook allerlei verbanden dus weten soms ook gewoon niet waar ze moeten beginnen met vertellen. Tekenen kan dan uitkomst bieden. Gewoon iets tekenen of een stripverhaaltje maken over de situatie helpen je kind om de indrukken te verwerken.
Mocht je kind daar ook geen behoefte aan hebben, laat je kind dan vooral weten dat je er voor haar/hem bent als het toch wil praten.
Soms willen kinderen het liever zelf oplossen en spelen ze het bijvoorbeeld ’s avonds uit met knuffels en poppen als ze in bed liggen. Of met Lego poppetjes. En soms onder de douche met bad speelgoed. Ook op die manier verwerkt een kind zijn dag. - Zoek de rode draad!
Hoe meer inzicht jij hebt in waar jouw kind overprikkeld door raakt, hoe meer handvatten je hebt om daar ook iets mee te doen. Bij de bovenstaande punten staan al een aantal voorbeelden. Pik daar iets uit waarmee je aan de slag gaat. Ga niet tegelijk aan alles wat je ziet iets veranderen, maar ga stap voor stap te werk. Zo blijf het voor je kind behapbaar. En voor jezelf ook.
En tot slot, kijk ook naar jouw eigen overtuigingen met betrekking tot boosheid. Zoals ik bovenaan al schreef wordt boosheid vaak niet geaccepteerd. Het maakt ook bij veel ouders iets los. Wat maakt dat jij de boosheid zo lastig vindt? Mocht jij vroeger boos zijn van jouw eigen ouders? Mag jij je nu wel eens boos voelen? Respecteer jij jouw eigen grenzen? Allemaal vragen die je ook veel kunnen opleveren als je daar naar kijkt. Want hooggevoelige kinderen spiegelen gedrag. Het gedrag van onze kinderen heeft onszelf ook vaak wat te vertellen.
Ik ben Stefanie en ouder- en kindercoach voor ouders en hun gevoelige kind. Samen gaan we aan de slag om inzicht te krijgen in waar de boze buien vandaan komen. Inzicht in wat maakt dat jouw kind niet lekker in zijn vel zit. En dan gaan we natuurlijk stappen zetten om daar verandering in te brengen! Zodat jouw kind zich weer fijn voelt en jij weer kunt genieten van het moederschap. Herken jij je in mijn blogs en wil je graag handvatten voor jouw gezin? Op woensdag 30 maart geef ik om 09:30 een online masterclass: het hooggevoelige kind met een sterke wil. Later terugkijken is ook mogelijk en na de masterclass ontvang je ook nog eens een digitaal werkboek!
Met de handvatten van de masterclass ga jij de eerste stappen richting meer rust in huis zetten. Heb je vragen? Stuur me gerust een mailtje 😊.