Bijna zomervakantie! Tips voor de laatste schoolweken.

Ik weet niet hoe het bij jullie thuis is, maar hier zijn ze écht toe aan vakantie. De tranen komen sneller, de oogjes zien er wat vermoeider uit, de lontjes worden korter. En daar heeft het warme weer van vorige week natuurlijk ook niet ten goede aan bijgedragen. Hier niet in ieder geval. Slechter slapen. En tel daarbij op dat er aan het eind van het schooljaar ook nog een aantal ‘anders dan anders schooldagen’ zijn. Meesters en juffendag, schoolreisjes etc.

Afronding van een schooljaar

Veel kinderen hebben al gehoord welke meester of juf ze komend schooljaar gaan krijgen. Maar er zijn ook kinderen die het nog niet weten. En of je het nu al wel of niet weet, het kan best spanning met zich meebrengen. Vind ik de nieuwe juf wel aardig? Begrijpt ze mij wel? En die zorg komt ook niet zelden bij ouders terug.

Als jouw kind het soms lastig heeft op school, dan heb je vaak wat meer contactmomenten met leerkrachten. Om even kort af te stemmen wat jouw kind nodig heeft, hoe het er bij zit, maar soms ook langere contactmomenten om er samen voor te zorgen dat jouw kind lekker in zijn vel zit. Zowel thuis als op school.

En met een nieuwe leerkracht is dat toch ook weer aftasten. En hoe leerkrachten tegenover hoogsensitiviteit staan, verschilt gewoon echt per leerkracht. Tel daarbij op dat veel klassen gewoon ontzettend vol zitten en leerkrachten écht tijd en handen tekort komen.

Vraag of er een mogelijkheid is om alvast vóór het nieuwe schooljaar kort met de nieuwe leerkracht te spreken, een warme overdracht van wat jouw kind helpt. Dit helpt jou als ouders meer ontspannen de zomervakantie in te gaan en jouw kind het schooljaar wat rustiger te starten.

En misschien gaat naast dat je kind een nieuwe leerkracht krijgt, ook de samenstelling van de klas veranderen na de zomervakantie. En dat idee kan ook best wennen zijn. Of juist heel fijn, dat kan natuurlijk ook 😉 Kortom, het eind van het schooljaar is toch een moment van afscheid nemen. Een overgang. Iets waar hoogsensitieve kinderen vaak iets meer moeite mee hebben en meer tijd voor nodig hebben. Niet erg, wel iets om rekening mee te houden. Want al die info moet ook verwerkt worden.

Zorg voor extra ontspanmomentjes en ontprikkelen.

tips voor ouders van een hoogsensitief kind

Zoals ik al schreef, er zijn vaak ‘anders dan anders schooldagen’ aan het eind van het jaar, maar ook de vermoeidheid en de naderende zomervakantie kunnen ervoor zorgen dat jouw kind eigenlijk al een halfvol hoofd heeft als het ’s ochtends wakker wordt. En dat er dus gewoonweg niet evenveel bij past als in andere tijden van het jaar.

Geef je kind de ruimte om op te laden én om te ontladen. Ga lekker naar buiten, het bos in. Even wandelen. Of als je dichtbij zee of een meer woont, spelen in het water. Water helpt ook heel fijn te ontprikkelen. Vooral met je lijf bezig zijn helpt je om je prikkels te reguleren. En de spanning dus af te laten vloeien. En dan helpt het nog eens extra als je zorgt voor een verhoogde hartslag voor ongeveer een half uurtje. Dus ga lekker tikkertje spelen of een potje voetballen 😉

Het is fijn om de dagen zo te vullen dat overprikkeling zo min mogelijk voorkomt. Maar soms zijn er periode in het jaar waarin het toch sneller ontstaat. En dan is het dus belangrijk om hier rekening mee te houden. En er voor te zorgen dat je minder prikkels toevoegt en zorgt voor die extra ontprikkelmomentjes. Je kunt het ook niet altijd voorkomen. En daarin je verwachtingen bijstellen helpt jou als ouder ook. Als je kijkt naar wat er gebeurt, dan leer je er vaak ook enorm veel van voor een volgende keer.

Het begin van de zomervakantie.

Veel kinderen voelen zich aan het begin van de zomervakantie moe. En zijn echt wel toe aan een paar dagen rust. Probeer die ruimte te creëren als de behoefte er is. Maar houd óók in de gaten of de vermoeidheid niet teveel omslaat in onderprikkeling.

Onderprikkeling kan ook voor spanning zorgen. En daarmee dus ook voor korte lontjes en boze buien. Bij hoogsensitieve kinderen met een sterke wil is dat lijntje tussen overprikkeling of onderprikkeling vaak erg dun.

Een goede balans in activiteiten helpt daarin dan ook.

  • Doe één dag iets buiten de deur en de andere dag thuis, dus om en om.
  • Ga een dagdeel weg en het andere dagdeel thuis
  • Maak een leukedingenpot ter inspiratie. Hierin stop je kaartjes met activiteiten. Je kunt ook categoriëen maken: samen, alleen, binnen, buiten, mag iets kosten.
  • Heeft jouw kind behoefte aan een pyjamadag, lekker doen! Soms is één zo’n dag al genoeg om weer bij te komen en op te laden.


Volgende week schrijf ik een blog over hoe je de structuur in de vakantie kunt behouden. En ook komt er een blog aan over op vakantie gaan met een hoogsensitief kind. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief, dan vind je de tips vanzelf in je mailbox! Lijkt het je fijn om eens in gesprek te gaan over jouw gezin? Je bent ook van harte welkom voor een telefonisch kennismakingsgesprek. Een afspraak maken kan per mail, telefonisch of via WhatsApp 0648731556.

Groetjes Stefanie

Subscribe

* indicates required