Koningsdag vieren met een hooggevoelig kind.

Koningsdag is voor veel mensen een heel leuk feest. En daarnaast is Koningsdag bij uitstek een feest waarbij nogal veel prikkels kunnen komen kijken. De menigtes, de harde muziek, veel visuele prikkels, ongezonder eten (een lekkere oranje tompouce 😉) en alle andere dingen die er nog bij (kunnen) komen kijken.

Wil ik hiermee zeggen dat als jouw kind gevoeliger is, jij je samen met je kind moet opsluiten tot Koningsdag voorbij is? Nee zeker niet! Maar de gevoeligheid van jouw kind (en misschien ook van jouzelf) is wél iets om rekening mee te houden. Zéker tijdens dit soort dagen. Dus in dit blog een paar kleine tips die jou en je kind gaan helpen om ook voor jullie van Koningsdag een feest te maken!

coach voor hoogsensitieve kinderen en hun ouders
  1. Bepaal vooraf wat jullie gaan doen. Wat wil iedereen en waar is wel én geen ruimte voor? De verwachtingen vooraf helder maken kan enorm helpen om teleurstelling achteraf te voorkomen. En dus ook de boze buien en de strijd.

  2. Als je op stap gaat, neem gezonde snacks en water mee. Zo kan je de ergste hongerklop voorkomen. Dat scheelt vaak enorm veel in het humeur van gevoelige kinderen. En dus ook in hoe gezellig jullie dag verloopt.

  3. Houdt rekening met rustmomenten. Ga tussendoor even naar huis om op te laden. Of maak een wandeling in de buurt, even uit de drukte. Op die manier heeft je kind even ruimte om prikkels te verwerken. Merk je dat het dan nog steeds teveel is? Maak dan voor jezelf een keuze. Gaan jullie terug? En neem je een eventuele boze bui daarmee als risico op de koop toe of kies je ervoor nu af te ronden. Beide keuzes zijn prima, zolang het maar een bewuste keuze is.

  4. Als jouw kind gevoelig is voor geluid, neem dan een koptelefoon of oordopjes mee. Dit kan veel verschil maken in hoe snel de spanning oploopt. Zeker als je bijvoorbeeld naar de kermis gaat of als er bijvoorbeeld harde muziek is.

  5. Houdt de signalen van je kind in de gaten. Vaak zie je de spanning wel oplopen gedurende de dag. En als je af en toe even bewust de signalen in de gaten houdt, kan je vaak ook wel een inschatting maken over het verloop van de rest van de dag.

  6. Houd de dag na Koningsdag rekening met een rustig programma. Tijd om bij te komen en te ontprikkelen. Voor jezelf misschien ook wel fijn!

  7. En bovenal, geniet! Vaak kunnen hooggevoelige kinderen na een gezellige dag nog extra lang nagenieten. Maak leuke foto’s (of laat je kind dit doen!) en praat nog even na over jullie dag. Dat helpt meteen voor de verwerking en is een fijn één op één momentje.

Is jouw kind regelmatig overprikkeld en weet je niet zo goed hoe je dit kunt voorkomen? Heb je behoefte aan handvatten zodat jouw kind weer lekker in zijn vel zit en de rust thuis weer terugkeert? Of ben jij zelf hooggevoelig en wil je graag voor jezelf ontdekken hoe je het beste met jouw gevoeligheid kunt omgaan? In mijn praktijk begeleid ik hooggevoelige volwassenen en kinderen. Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek. Hierin bespreken we kort waar je tegenaan loopt en hoe ik je daarbij kan helpen. Een afspraak maken kan via mail info@coachpraktijk-stefanie.nl of telefonisch.

Groetjes Stefanie

5 tips voor de meivakantie met een hoogsensitief kind.

Vrijdag start voor een deel van Nederland de meivakantie. Wij hebben nog een weekje school. We hebben nog niets gepland voor in de meivakantie. We gaan niet weg, mijn man en ik werken deels door. En zijn ook deels vrij met de kinderen of met ons hele gezin.

Vaak wisselen wij onze activiteiten af. Een beetje buiten, een beetje binnen. Zo hebben wij een museumjaarkaart waar we heel graag gebruik van maken. Die dagjes uit kunnen heel leuk zijn, maar voor hoogsensitieve kinderen en hun ouders toch ook vaak heel intensief. En niet zelden eindigt zo’n gezellige dag toch met een overprikkeld kind (en/of ouder 😛 ). En stiekem hoop ik eigenlijk ook gewoon op lekker zonnig en warm lenteweer zodat we veel naar buiten kunnen!

In dit blog deel ik een aantal tips met je die jullie kunnen helpen de dag zo gezellig mogelijk te houden 😉

  1. Verwachtingsmanagement.
    Dit gaat misschien ook meer over de hele meivakantie. Wees realistisch én eerlijk over wat jullie wel en niet kunnen doen deze vakantie. Vraag de kinderen wat zij leuk zouden vinden om te doen en of dat ook in de planning en het budget past. En soms denken wij als ouders heel ingewikkeld. En hebben kinderen er juist heel erg behoefte aan om lekker thuis te zijn en zelf te spelen.

    Heb jij echter een hoogsensitief kind met een sterke wil? Dan kan het juist wel fijn zijn om een plan achter de hand te hebben. Want deze ‘rupsjes nooitgenoeg’ zijn altijd op zoek naar prikkels. Is hun eigen inspiratie op? Dan zou dat wel eens voor lastig gedrag kunnen zorgen.
  2. Zorg ook voor genoeg rustmomenten.
    Leuke dingen doen is natuurlijk fijn! Maar ook de rustmomenten zijn erg belangrijk. Juist om genoeg energie en ruimte in je hoofd te hebben om te kunnen genieten van die fijne dingen. En ook om te kunnen omgaan met de extra prikkels en veranderingen die een dagje uit vaak met zich meebrengt. Een fijne verdeling kan bijvoorbeeld zijn: de ochtend weg, de middag thuis of andersom. Of de ene dag iets doen en de andere dag thuis, of een wandeling in het bos of op het strand, ook fijn. Net wat voor jullie werkt.
  3. Zorg voor ontlading.
    Een museum of pretpark bezoeken is heel leuk. Maar zoals in het volgende punt al staat, brengt het ook veel extra prikkels met zich mee. Beweging helpt je om de prikkels weer te reguleren. Ga je een dagje uit? Kijk dan of je vooraf, tussendoor of naderhand ruimte kunt maken voor beweging. Zoek in een dierentuin bijvoorbeeld een speeltuin op. Of ga op de terugweg nog even langs een bos. Of ga op de fiets of lopend naar de activiteit als dat haalbaar is. Zo zorg je al voor meer ruimte in hoeveel prikkels er nog bij kunnen.
  4. Wees realistisch in het uitje.
    Vroeger bleven wij altijd zo lang mogelijk in een dierentuin of pretpark. Tegenwoordig gaan we voor een gezellige dag. En als dat betekent dat we ergens wat korter blijven, is dat helemaal prima. Kunnen we in ieder geval terugkijken op een gezellige dag! Want zeg eens eerlijk, je kunt rekken, maar als je dan met een paar overprikkelde kinderen het park uitloopt wordt niemand daar blij van.
  5. Neem je eigen eten en drinken mee.
    Veel hoogsensitieve kinderen hebben er heel snel last van als ze te laat eten of drinken. Dan kunnen ze zomaar ‘ineens’ veranderen in een hongerig draakje. Het aanbod in veel pretparken is vaak niet heel gezond en voedend, de rijen zijn vaak lang. Dus als je ‘ineens’ eten nodig hebt… dan is dat wachten vaak heeeel erg lastig. Door zelf (een deel) mee te nemen geeft dat vaak een hoop lucht. En ontspanning. En dus minder opbouw van overprikkeling.


Schoolvakanties zijn er niet alleen om heel veel leuke dingen te doen. Ze zijn er ook om uit te rusten. Kinderen moeten tegenwoordig enorm veel op school. Dus ook even niets hoeven kan heel erg fijn zijn. Opladen en ontprikkelen doet iedereen op zijn of haar eigen manier. En het kan ook van dag tot dag verschillen. En het kan daardoor soms best een uitdaging zijn om aan ieders behoefte binnen een gezin tegemoet te komen. Maar onthoud daarin, dat beweging eigenlijk altijd helpt met reguleren. Of er nu meer of minder prikkels nodig zijn.

Lees hier ook mijn blog over ontprikkeltips.

Herken jij veel in dit blog? En lijkt het je fijn als jij en je kind samen ontdekken wat voor jullie fijn is? En hoe jij je kind kunt helpen weer lekker in zijn of haar vel te zitten? Neem gerust contact op om een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in te plannen. Dit kan via mail of telefonisch.

Groetjes Stefanie