Maandag begint het Sinterklaasjournaal. Mijn dochter kijkt er al even naar uit. Net als naar de intocht. En tegelijkertijd vindt ze het ook best wel spannend. Sinterklaas vieren.
Hooggevoelige kinderen krijgen veel meer prikkels binnen, die allemaal ook weer verwerkt moeten worden. Het mag natuurlijk duidelijk zijn dat er in de Sinterklaas periode gewoonweg meer prikkels te verwerken zijn. De winkels zijn versierd, het Sinterklaasjournaal, de spanning rondom het feest, welke cadeautjes krijg ik? Moet ik Sinterklaas een handje geven? Loopt Sinterklaas écht binnen in ons huis ’s nachts? En zo kan het lijstje nog wel wat verder aangevuld worden.
Ik hoor vaak van ouders dat hun kind in deze periode meer moeite heeft met slapen, vaker last heeft van buikpijn of hoofdpijn, het lontje korter wordt en dat de boze buien ook toenemen. In dit blog deel ik een aantal tips met je die je gaan helpen om meer van deze periode te kunnen genieten!
Wil je meer tips? Dan is mijn gratis e-book ‘Ontspannen de feestdagen door!’ voor ouders van een hooggevoelig kind zeker interessant! Je vraagt het HIER gratis aan. Daar staan ook alvast tips in voor Kerst en de jaarwisseling.
- Kijk zelf het Sinterklaasjournaal mee.
Op de meeste scholen wordt het Sinterklaasjournaal gekeken. Je kind kan na het kijken van het Sinterklaasjournaal vragen hebben, gaan nadenken of zich zorgen maken over wat er gebeurt. Zo is het natuurlijk ieder jaar de vraag of Sinterklaas wel in Nederland zal aankomen. Of dat de pakjes wel op tijd in Nederland zullen zijn. Een hooggevoelig kind verwerkt de prikkels die het binnenkrijgt diepgaand. En zulke gebeurtenissen kunnen geheid stof tot piekeren zijn. Als je zelf mee kijkt, kan je je kind geruststellen. Scheelt je een hoop slapeloze nachten 😉 - Maak een aftelkalender.
Door visueel te maken wanneer de intocht is, wanneer Sinterklaas op school komt, wanneer ze hun schoen mogen zetten en wanneer jullie pakjesavond vieren (soms kan het ook fijn zijn om het spontaan eerder te vieren dan op de kalender staat!), heeft je kind houvast. Het weet waar het aan toe is en kan zelf af en toe een blik op de kalender werpen om te zien wanneer wat gaat gebeuren. En ook het vertrek van Sinterklaas kan je hierop aangeven. Ook dat biedt duidelijkheid. - Respecteer de grenzen van je kind.
Ik zie het ieder jaar bij de intocht. Ouders of opa’s en oma’s die het leuk vinden om een foto te maken van hun kind met Sinterklaas en Piet. En tegelijkertijd kinderen die dat helemaaaal niet leuk vinden. Als het voor je kind niet fijn voelt om een handje te geven of op schoot te gaan, doe het dan niet! Respecteer de grenzen van je kind. Hooggevoelige kinderen genieten vaak net zo veel als ze op een afstandje meekijken. En misschien zelfs nog wel meer omdat de spanning dan minder is. Vind je kind het wel leuk, helemaal prima natuurlijk! Maar laat je kind hierin bepalen. - Sinterklaas en Piet ’s nachts in huis.
Er zijn kinderen die het ontzettend spannend vinden als Sinterklaas en Piet ’s nachts bij jullie door het huis wandelen om cadeautjes te brengen en tekeningen op te halen. Jullie huis is jullie veilige plek. Merk je dat dit bij jouw kind speelt, verzin dan een creatieve oplossing. Bij ons komen de pakjes bij het zetten van de schoen bijvoorbeeld binnen via het kattenluikje. - Zorg voor voldoende rustmomenten.
Zoals ik eerder schreef, er zijn in de komende periode flink wat meer prikkels te verwerken. En dat kost tijd en energie. Het is dan ook extra belangrijk om die tijd en ruimte voor je kind te creëren. Misschien even wat minder speelafspraakjes, wat vaker naar het bos of strand (daar is geen Sinterklaasversiering 😉) en tijd om thuis op te laden. Want met een vol hoofd is het een stuk lastiger om óók vooral lekker te kunnen genieten van alle festiviteiten!
Ik ben Stefanie Veld, coach voor ouders en hun gevoelige kind. Wanneer je voelt wat voor jou en jouw kind goed is en daarin bewuste keuzes maakt, zal je merken dat het opvoeden van een hooggevoelig kind met een sterke wil een stuk meer ontspannen verloopt. Klinkt dat fijn maar heb je geen idee welke stappen je hierin kunt zetten? Ik help je graag op weg. Hoe? Ik licht het graag toe in een gratis kennismakingsgesprek. Hierin bespreken we jouw vraag en vertel ik je hoe ik jullie daarin kan ondersteunen. Je bent van harte welkom! Wil je een afspraak maken? Dat kan via mail of telefonisch/via WhatsApp.